У сучасному суспільстві почали загострюватись проблеми, які пов’язані з тютюнопалінням, наркоманією та алкоголем. На сучасному етапі розвитку ці звички стали дуже розповсюдженими серед підростаючого покоління, студентської молоді. 

Проведене дослідження про схильність до шкідливих звичок серед студентів І курсу виявило неправильне розуміння про те, що є шкідливими звичками, що це є серйозною загрозою для здоров’я, негативно позначається на їхньому психічному і фізичному стані, стає перешкодою до успішного навчання, творчої активності і високої працездатності, що шкідливі звички стають перешкодою для нормального життя. Їх виникнення часто пов’язане з якимись незадоволеними потребами або життєвими подіями. Тому важливо розуміти механізми формування і дії шкідливих звичок, які з часом можуть перейти в залежність. А межа між шкідливою звичкою і залежністю дуже розмита і можна не помітити, як одне перейде в інше. І якщо від звички ще можна позбавитися самотужки, то  залежність від куріння, наркотиків, алкоголю майже завжди потрібно лікувати.

Куріння не є природною потребою людини, як, наприклад, їжа або сон. Протягом тисячоліть люди, не підозрюючи про існування тютюну, обходилися без куріння

Сьогодні відомо, що тютюновий дим містить понад 4 тисячі різних шкідливих речовин, серед яких найбільш небезпечними є:

  • нікотин– надзвичайно сильна отрута, яка швидко всмоктується в кров і за 7 секунд розноситься по всьому тілі. Він діє як стимулятор головного і спинного мозку, нервової системи, дихальної, серцевої системи, та після цього швидко настає депресія і з’являється сильне бажання знову запалити
  • чадний газ – газ, який міститься у викидних газах автомобілів. Він небезпечний тим, що замінює кисень у крові курця. Це може викликати серцевий напад. Кисень із потоком крові не доходить до органів, і такий орган поступово починає відмирати.
  • смола– чорна в’язка речовина, яку використовують для будівництва доріг. Під час паління мікроскопічні капельки потрапляють у легені. Це спричинює захворювання дихальних органів.

Всі ці шкідливі речовини проходять через дихальні шляхи, швидко всмоктуються в кров і розносяться по всьому організму, стрімко досягають клітин головного мозку та порушують діяльність ЦНС.

На молодий організм, який перебуває в стадії фізичного і психічного розвитку, тютюновий дим впливає особливо сильно: затримується розвиток підлітка, знижуються захисні сили організму, порушуються процеси обміну. Куріння згубно діє на розумові здібності людини: послаблюється увага, погіршується пам’ять, спостерігається відставання у фізичному розвитку (втрачається вага, слабне м’язова система). Куріння спотворює і зовнішній вигляд. Через високий вміст шкідливих речовин шкіра курця стає блідою і передчасно зів’ялою, волосся втрачає блиск та еластичність, нігті починають ламатися, жовтіють зуби. Спорт для курців закритий.
Люди, які вживають тютюн, через деякий час помічають, що вони втрачають фізичну форму, наприклад, не можуть без задишки пробігти сотню метрів, чи піднятись на 5 поверх будинку.

Отже, звикнути до куріння легко – покинути значно важче. Тому думка, що паління робить його дорослішим, є хибною, бо доросла людина – це та, яка тверезо мислить і передбачає наслідки своїх вчинків.

Наркоманія – це хвороба, яка виникла внаслідок вживання наркотиків.
Наркотична залежність, яка обов’язково виникає при вживанні наркотиків, стає причиною деградації, а часто призводить і до смерті особи. Вживання наркотиків викликає глибоке виснаження фізичної, психічної функції людини. Наркотичні речовини мають властивість при тривалому вживанні включатися в обміни речовин людини. Наркотичні речовини стають для неї життєвонеобхідними. Їхня відсутність спричинює хворобливий стан організму, який проявляється болем у м’язах, суглобах, животі, пригніченим настроєм і непереборним бажанням за всяку ціну отримати чергову дозу. Тому люди страждають від безсоння, страхітливих снів. Організм вимагає нового стимулу. Під дією важких наркотиків знову виникає ейфорія, але це ненадовго. Згодом немов відбувається падіння з вершини у глибоку прірву, вкрай пригнічується настрій, виникає важка депресія. Стан наркотичного сп’яніння на перших порах притуплює чутливість до неприємних, життєвих негараздів, дає оманливе відчуття полегшення і можливість на короткий час відновити втрачену душевну рівновагу. З’являється бажання пережити такі відчуття знову і знову. Виникає так звана психологічна наркотична залежність. Так з’являється постійний потяг до цих речовин, який переростає в небезпечну хворобу – наркоманію. 

Алкоголізм – важка хронічна хвороба, здебільшого важковиліковна. Вона розвивається внаслідок регулярного вживання алкоголю й характеризується особливим патологічним станом організму: нестримним потягом до спиртного, зміною ступеню його перенесення і деградацією особистості. Є дані, що тривалість життя жінок-алкоголіків на 10 %, а чоловіків-алкоголіків на 15 % менша, ніж непитущих. Але не тільки в цьому шкідливість алкоголю.
Алкоголь, що потрапляє в дитячий організм із материнським молоком, спричинює нервові розлади. Описано багато випадків алкогольного отруєння грудних дітей через те, що їхні матері вживали вино й пиво.