На сьогодні важко уявити своє життя, професійну діяльність та навчання без мережі Інтернет. Відомо, що в Україні 22 мільйони активних користувачів мережею, серед яких – діти. Зараз, через карантинні заходи, більшість дітей та підлітків використовують мережу Інтернет ще й для дистанційного навчання. Саме тому питання захисту та безпеки дітей та підлітків під час користування Інтернетом набуває неабиякої актуальності.

Величезна роль в забезпеченні та створенні умов для захисту дитини в мережі Інтернет належить батькам та педагогам. Світове павутиння кишить віртуальними злодіями, тому безконтрольний доступ та користування Інтернетом може мати досить плачевні наслідки для дитини.

Отже, наводимо головні поради, які покликані зберегти психічне та фізичне здоров’я дитини, а також допоможуть не стати жертвою кіберзлочинців, уникнути витоку особистої інформації та персональних даних.

Паролі та особисті (персональні) дані – секретна інформація.

Не розповсюджуйте інформацію про себе через електронну пошту та в чатах. Намагайтесь не вказувати персональні дані в соціальних мережах (адреса проживання, контактні телефони, місце навчання, відомості про рідних, фото документів тощо).

Пам’ятайте, що персональні дані на сьогодні – це надзвичайно важливий інструмент для шахраїв та злочинців.

В Інтернеті також є злодії та хулігани.

Не відповідайте на непристойні та грубі коментарі. Повідомляйте про погрози, підозрілі файли та пропозиції дорослим (батькам, вчителям тощо). Відмовляйтеся від зустрічей з малознайомими людьми та в жодному випадку не надсилайте свої фото.

Будь-яка зустріч та фото можуть бути використані як ключ до оминання механізмів захисту в мережі Інтернет, а також під час зустрічі можуть виникнути провокації різного характеру.

Кредитки, штрих-коди чи QR-код також є особистою інформацією.

Не повідомляйте стороннім особам дані банківських карток, не викладайте фото, де видно штрих-код. Адже надзвичайно велика ймовірність, що гроші з картки можуть зникнути, а з вашим квитком скористається хтось інший.

Слід розуміти, що QR-код може в повному обсязі містити весь пакет як персональних даних, так і різних кодів та особистих номерів, а зчитується QR-код програмами-сканерами, які є у звичайних смартфонах.

НІ! – невідомим програмам.

Не встановлюйте невідомі програми та файли, а також не переходьте за підозрілими посиланнями. Досить часто за такими посиланнями стоять, як мінімум, вірусні програми, які можуть нанести шкоду вашому комп’ютеру, ноутбуку чи смартфону. Або ж – програми шахрайського змісту (віртуальні казино, онлайн кредити, лотереї тощо).