Дата свята обрана не випадково. 6 грудня 1991 року був прийнятий закон “Про Збройні сили України”, а в 1993 році цей день з’явився в офіційному календарі українських свят.

День присвячений всім українським військовослужбовцям, які служать або раніше служили в українській армії. Саме на армію відповідно до Конституції України покладаються завдання по обороні країни, захисті її суверенітету, територіальної цілісності і недоторканності.

День Збройних сил України — це насамперед свято на честь тих, хто нині захищає територію нашої країни від ворогів, піклується про безпеку та зміцнення обороноздатності Української держави. Це свято хоробрих військовослужбовців, завдяки незламному духу яких наша країна досі лишається суверенною незалежною державою. На наших військових покладена священна місія — боронити рідну землю, забезпечувати мирне життя свого народу, яку вони з честю виконують. Захист незалежності та територіальної цілісності рідної землі є покликанням та обов’язком кожного громадянина. І сьогодні солдати та офіцери Збройних Сил України гідно продовжують великі звитяги козацтва та наших батьків, дідів і прадідів, які здобували перемогу над фашизмом, а сьогодні боронять  українські землі.

«Не треба їм слави, оркестри не грайте, одне лиш благаємо – не забувайте» Ви мріяли про гідність та свободу, Ви не чекали нагород та слави. Тож вшануймо в день святковий всіх без винятку військових! Дякуємо Вам, захисники й захисниці, за Вашу хоробрість, силу й безмежну любов до Батьківщини. Пам’ятаємо кожного, хто у цій боротьбі поклав своє життя за наш Мир і спокій.

Адже Мир тоді панує, коли армія чатує!