Міжнародна організація праці (далі — МОП) заснована у 1919 році. Це одна із найстаріших міжнародних міжурядових організацій — у 2023 році їй виповниться 104 роки. Своїми першочерговими завданнями МОП визначає: підтримку демократії і соціального діалогу, боротьбу з бідністю і безробіттям, заборону дитячої праці.

За рішенням організації 28 квітня відзначають Всесвітній день охорони праці, щоб привернути увагу до цих та інших проблем сьогодення. Вперше під такою назвою його відзначали у 2003 році. Але ідея започаткувати такий особливий день з’явилася після того, як у 1989 році американські та канадські робітники та профспілки провели День вшанування пам’яті працівників, які загинули на роботі.

В Україні також відзначають День охорони праці (указ Президента України № 685/2006, виданий 18.08.2006). День охорони праці в Україні запроваджено з метою привернення уваги суспільства, органів  державної влади, суб’єктів господарювання до питань охорони праці, запобігання нещасним випадкам на виробництві та професійним захворюванням в Україні.

З початком повномасштабного російського вторгнення в Україну питання безпеки праці набуло нового значення. Тисячі освітніх закладів продовжують функціонувати, незважаючи на додаткові щоденні ризики та випробування. Організувати охорону праці в умовах воєнного стану – надскладне завдання, до виконання якого потрібно підготуватися належним чином.

З 24 по 28 квітня у Комунальному навчальному закладі фахової передвищої освіти «Корсунь-Шевченківський педагогічний фаховий коледж ім. Т.Г. Шевченка Черкаської обласної ради» проходить Тиждень охорони праці під девізом «Безпечне та здорове робоче середовище — основний принцип та право на роботі».

Головною метою є привернення уваги адміністрації, учасників освітнього процесу та працівників коледжу до необхідності зниження рівня виробничих ризиків шляхом профілактики травматизму і професійних захворювань, формування свідомого ставлення до культури безпеки праці.

З нагоди Всесвітнього дня охорони праці в закладі розроблено план заходів, який передбачає широку роз’яснювальну роботу щодо вимог державної політики у сфері охорони праці, бесіди і консультації зі здобувачами освіти щодо необхідності дотримання в коледжі, в гуртожитку та вдома правил користування електроприладами, безпечної поведінки при виявленні пошкоджень електромережі, про безпечну поведінку студентів у разі виявлення вибухонебезпечних та підозрілих предметів.

Бережімо себе, рідних, українців і Україну!