2 лютого 2023 року виповнилося б 86 років  великій людині, відомому педагогу сучасності, народному вчителю, академіку, державному і громадському діячу, нашому земляку, славному сину України Олександру Антоновичу Захаренку.

Вся освітянська громада знає ім’я Олександра Антоновича Захаренка – видатного педагога-гуманіста сучасності, депутата Верховної Ради СРСР, заслуженого учителя України, дійсного члена Академії педагогічних наук України і Російської академії освіти, директора Сахнівської школи Корсунь-Шевченківського району.

О.А.Захаренко створив власну Авторську школу, яка стала об’єктом дослідження і для науковців, і для педагогів-практиків. Досвід Сахнівської школи є безцінним, оскільки там створено унікальну систему навчально-виховної роботи, яка і сьогодні забезпечує формування толерантної особистості школяра, сприяє розвитку здібностей кожної дитини до творчої діяльності.

От і ми, викладачі циклової комісії психолого-педагогічних дисциплін, студенти 41 та 42 академічних груп коледжу, не забули про О.А. Захаренка, який зумів продемонструвати справжню велич свого педагогічного і людського хисту,  любив самовіддано, натхненно працювати і був закоханий у школу, дітей, людей, свою Батьківщину. Він робив, творив добро щоденно все життя, вніс великий вклад у розвиток освіти і науки Черкащини, України.

У річницю від дня народження О.А. Захаренка майбутні педагоги, випускники коледжу відвідали музей освіти Корсунь-Шевченківського району. Тут вони провели заняття з педагогіки на тему «Поспішайте творити добро! Не припізніться!»

На занятті перед студентами виступив засновник музею, його екскурсовод В.П. Кочегура. Він дуже цікаво розповів студентам про величну постать О.А. Захаренка, про його дітище – Авторську Олександра Антоновича Захаренка середню загальноосвітню школу с.Сахнівка Корсунь-Шевченківського району Черкаської області, а нині  Авторський Олександра Антоновича Захаренка ліцей.

Валерій Петрович відзначив, що це була  людина високої культури, педагог-творець, який умів захопити «живим», емоційним, пристрасним словом рідної мови і через нього вплинути на особистість, розвивати у своїх вихованців любов і повагу до своєї історії, культури, традицій. Саме талановитий майстер, захоплений своєю справою, передавав бажання працювати і творити своїм учням, бо ж учитель може дати дітям лише те, чим володіє сам. Розповідь В.П. Кочегури була захоплюючою і цікавою. Він зробив повний екскурс в життя, творчість і працю директора Сахнівського навчального закладу О.А.Захаренка. Студенти уважно слухали екскурсовода, задавали запитання, цікавились життям школи сьогодні.

На завершення заняття виступила викладач педагогіки Березівська Т.С., яка починала свою педагогічну діяльність в школі під керівництвом О.А.Захаренка. Вона сказала, що чим більше часу відділяє нас від періоду діяльності Народного Вчителя, видатного педагога-новатора Олександра Антоновича Захаренка, тим зриміше і рельніше розкривається світові його талант добра і любові до людини. Про могутній ексклюзивний педагогічний дар Захаренка, унікальність і неординарність варіантів розв’язання ним багатьох дидактичних і виховних проблем, жадобу до творення добра чимало сказано й написано. Олександр Захаренко своїми педагогічними поглядами, ідеями і практичною діяльністю набагато випередив свій час. Переважна частина його життя й роботи в школі пройшли в часи дії авторитарної педагогіки у статичному суспільстві. Але інноваційний педагогічний талант Захаренка у тому й проявився, що працюючи в умовах загального реліктового й актуального рівня педагогічної культури, він упроваджував в одній окремо взятій школі і настійно проголошував навчально-виховну програму, націлену в майбутнє.

Викладач та студенти подякували В.П. Кочегурі за цікаву і змістовну розповідь, зробили запис у книгу відгуків музею освіти Корсуньщини.

#Захаренко_Профспілка_2023

Т.С.Березівська – викладач методист,

голова циклової комісії викладачів

психолого-педагогічних дисциплін