21 грудня в читальній залі бібліотеки Корсунь-Шевченківського педагогічного фахового  коледжу імені Т.Г.Шевченка відбулася презентація книги «Війна на Сході України: свідчення учасників». На підставі фондових джерел Заповідника в ній опубліковані свідчення 30 учасників російсько-української війни на Сході України – уродженців і жителів Корсунщини, які воювали в добровольчих батальйонах, у військових формуваннях Міністерства внутрішніх справ і Збройних сил України. Спогади були записані науковою співробітницею Заповідника Ларисою Іваненко, яка в 2015–2019 роках досліджувала тему участі корсунців у російсько-українській війні.
Серед упорядників книги була й літератор Світлана Дремлюк, яка співпрацює із Заповідником упродовж багатьох років. Розповідаючи про роботу над книгою і свої емоції, викликані вміщеними в ній спогадами, вона відзначила, що на противагу від спогадів про Другу світову війну, які майже завжди були пафосними, свідчення учасників російсько-української війни правдиві, об’єктивні й переконливі.
Щирим і цікавим для студентів і гостей був виступ Василя Отземка, учителя історії, громадянської освіти, захисту Вітчизни й правознавства Квітчанського ліцею. З вересня 2014 року по червень 2015 року він у складі територіального батальйону «Черкаси» захищав Україну на її східних рубежах. Затамувавши подих, студенти слухали його розповідь про життя і побут солдатів на війні, про людські цінності й гумор, який допомагав їм вижити в складних ситуаціях. Значних успіхів Василь Миколайович досягнув і в педагогічній діяльності. У 2021 році за версією Global Teacher Prize Ukraine він увійшов до топ-50 найкращих учителів нашої країни.
Емоційними, сповненими теплоти й безмежної любові до своїх рідних були виступи Тетяни Полякової, завідувачки музею історії Корсунь-Шевченківської битви, мами Олексія Полякова, учасника антитерористичної операції, командира відділення інженерно-саперного підрозділу 59-ї окремої мотопіхотної бригади, й Катерини Лоєнко, молодшої наукової співробітниці відділу охорони природи Заповідника, дружини Богдана Лоєнка, бійця 40-го батальйону територіальної оборони «Кривбас».
Цінність презентованої книги в тому, що це – книга про людину на війні, про людяність і самопожертву, про любов до України і відданість своєму народу. Ми віримо, що наша країна буде сильною й незалежною європейською державою, бо в неї є такі сильні духом сини, як герої цієї книги. Зичимо всім нашим землякам – учасникам російсько-української війни та їхнім родинам здоров’я й миру.
Організаторка заходу Галина Давиденко, завідувачка науково-методичного відділу освітньої роботи Заповідника.
Інформація взята зі сторінки
у Facebook