В народі говорять: «Зима прийшла і празничків привела». Зимовий цикл свят є найбільш популярним в народі. Веселі зимові свята відмічають і дорослі, і діти. Вони супроводжуються пустощами, розвагами, жартами, піснями. У ці дні загадують бажання, замовляють подарунки, ворожать на майбутнє, водять Маланку, ставлять вертеп, співають колядки і щедрівки та ще багато дитячих та дорослих забав…

Починається зимовий цикл свят 4 грудня з Введення до храму Пресвятої Богородиці Діви Марії або Третьої Пречистої, «коли вводиться літо у зиму». Найбільш відомі та улюблені свята – Миколая, Новий рік, Різдво. Всі вони дуже багаті на традиції та свою символіку й атрибутику. А улюбленим зимовим святом молоді було свято Андрія. Хлопці і дівчата ворожили на своє майбутнє, бешкетували, а потім збиралися разом у вечорничній хаті, де відбувалися забави. 19 січня – Водохреща Хрещення Господнє – третє і завершальне велике свято різдвяно-новорічного циклу, яке в народі має назву Йордан або Водохреща.   В день Хрещення віруючі бажають викупатися в ополонці — щоб вилікуватися від недуг.

 Працівники бібліотеки підготували віртуальну книжкову виставку «Зимові свята».  Багато цікавих книг представлені на нашій виставці. Вони познайомлять з історією та традиціями зимових свят, різдвяно-новорічною обрядовістю українців, колядками та щедрівками з різних регіонів України. А ще на нашій виставці можна знайти чарівні зимові історії у художніх творах, події в яких оповиті магією неймовірних свят, які з нетерпінням очікують і дорослі і діти, тому що це час для щастя, радості, веселощів і, звичайно, подарунків.

З настанням зимових свят у природі мовби розпочинається щось нове. Здається, вона починає писати неповторну зимову казку. І так мудро все те робить, що ми й не помічаємо, як звичайнісінькі буденні речі несподівано перетворюються на чарівні і небачені. Цебто – на свята.