Декада української мови і літератури, присвячена Дню української писемності та мови

На виконання статті 10 Конституції України, Законів «Про освіту», «Про забезпечення функціонування української мови як державної» (№ 5670-д) в частині застосування української мови в освітньому процесі, у листопаді 2019 року в педагогічному коледжі проходила декада української мови та літератури, присвячена Дню української писемності та мови. Відповідно до статті 12 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» робочою мовою державних і комунальних закладів освіти є державна мова. Заходи декади з нагоди набуття чинності Закону про державну мову проходили під девізом «Мова об’єднує». Закон гарантує позиції української мови у державному управлінні, освіті та медіа.

Головна мета декади – піднесення престижу української мови серед студентів педколеджу, об’єднання навколо рідної культури для розвитку та процвітання нашої держави, руху в напрямку Європейської інтеграції; виявлення творчо обдарованої молоді, розвитку її потенціалу, виховання у молодого покоління поваги до мови і традицій свого народу, підвищення мовної освіти в Україні.

Проведені заходи сприяли вивченню сторінок історії розвитку української мови, української писемності.

З 1997 року на підтримку ініціатив громадських організацій та з урахуванням важливості ролі української мови в консолідації суспільства встановлено в Україні День української писемності та мови, який відзначається щорічно у день вшанування пам’яті Преподобного Нестора Літописця.

Протягом декади у бібліотеці педколеджу оформлено виставки книг, газетно- журнальних публікацій «О мово вкраїнська! Хто любить її, той любить мою Україну» (В.Сосюра), книжкові вернісажі науково-популярної, публіцистичної літератури («Пам’яті Преподобного Нестора Літописця», «Література рідного краю», «Шевченко – основоположник нової української літературної мови», «Мова калинова»).

У педколеджі проведено випуск літературних стінгазет: «Тарасу Шевченку присвячується»,  «Пам’яті І.С.Нечуя-Левицького» (викладач Касяненко Л.М.).

Підготовлено інформації: «Стислий огляд основних змін у новій редакції «Українського правопису» 2019 року, «Закон № 5670-д «Про забезпечення функціонування української мови як державної» (викладач Сизоненко К.О.).

Відповідно до Указу Президента України від 30.09.2010 р. № 928 «Про Міжнародний мовно-літературний конкурс учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка», «Положення про Міжнародний мовно-літературний конкурс учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01 червня 2011 року № 571, листа Міністерства освіти і науки України від 30 вересня 2019 року № 1/9-615, з метою виховання у його учасників почуття гордості за свій народ, любові до рідного краю, формування готовності творити добрі справи заради рідної Батьківщини, повноправної і невіддільної від світового розвитку країни, у 2019-2020 н.р. проводиться Конкурс.

Студенти педколеджу взяли участь у Х Міжнародному  мовно-літературному конкурсі учнівської та студентської молоді ім.Тараса Шевченка (переможці у коледжі):

І місце – Ніколаєвських Анастасія Сергіївна, 13 група;

ІІ місце – Майборода Уляна Олександрівна, 13 група;

ІІІ місце – Катриченко Анастасія Олександрівна, 23 група.

На виконання Указу Президента України від 09 листопада 2007 року № 1078 «Про Міжнародний конкурс з української мови імені Петра Яцика», відповідно до Положення про Міжнародний конкурс з української мови імені Петра Яцика, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 13 березня 2008 року №168, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 15 липня 2008 року за № 643/15334, з метою піднесення престижу української мови, популяризації її серед молоді у 2019/2020 навчальному році проводиться ХХ Міжнародний конкурс з української мови імені Петра Яцика.

У загальноколеджному етапі Конкурсу найкращий рівень мовної підготовки показали:
І місце – Стрикало Ольга Юріївна, 43 група;
ІІ місце – Шкворець Тетяна Олександрівна, 43 група;
ІІІ місце – Лавренко Анастасія Костянтинівна, 33 група.

Переможцями літературних поетичних читань визначено:
І місце – Гуцало Антоніну Олександрівну, 11група;
ІІ місце – Моторна Валентину Миколаївну, 12 група;
ІІІ місце – Сущенко Анну Петрівну, 11 група.

У педагогічному коледжі проведено виставку картин студентів на тему: «Сторінками творчості Т.Г.Шевченка». Найкращими визначено картини таких студентів: Оразмурадової Любові, Коноваленко Єлизавети, Буги Катерини, Стрикало Ольги, Білоус Катерини (викладач Артеменко Л.М.).

У науково-теоретичній конференції «Українська мова у часі і просторі» взяли участь студенти 43 групи: Галущенко Яна, Горюн Ірина, Стрикало Ольга, Шкворець Тетяна, Білоус Катерина, Максименко Вікторія, Пузь Ірина, Стадник Олена, Оразмурадова Любов, Дяченко Поліна (викладач Сизоненко К.О.).

Викладачами та студентами проведено тематичні радіогазети:
– 9 листопада – День української писемності та мови (завідуюча бібліотекою Ненько Л.Є);
– «Повість временних літ – найвидатніша пам’ятка слов’янської культури»
(викладач Касяненко Л.М.);
– «Без мови не буде ані людини, ані держави» (викладач Смілянець Н.М.);
– Мова – духовне багатство народу (викладач Касяненко Л.М.);
– Українська державна мова – символ єднання та престижу українського народу (викладач Смілянець Н.М.).
У академгрупах проведено виховні години, присвячені Дню української писемності та мови, вшануванню пам’яті Нестора Літописця, творців слов’янської писемності – Кирила і Мефодія.
Проведено виховний захід «Пісенна творчість Владлена Ковтуна – почесного громадянина м. Корсуня-Шевченківського» (викладач Сизоненко К.О.).

З метою підготовки студентів до практики пробних уроків у НУШ, проведено інсценізацію байок Леоніда Глібова та Івана Крилова. Високий рівень підготовки з дитячої літератури та основ культури і техніки мовлення (інсценізація і драматизація байок) показали студенти 43 групи (байки І.Крилова «Щука» і «Квартет» у перекладі
М. Рильського і Ф.Скляра). За знання текстів відзначено студентів 41 групи (Л.Глібов «Зозуля і Півень», «Музики»); за артистизм – студентів 42 групи (І.Крилов «Квартет» та Л.Глібов «Коник-стрибунець»).

У конкурсі на кращого читця поезій Т.Шевченка для дітей перемогу одержали:
І місце – Шкворець Тетяна Олександрівна, 43 група;
ІІ місце – Черкас Анастасія Миколаївна (41 група), Горюн Ірина Володимирівна (43група);
ІІІ місце – Скрипничук Ілля Володимирович (42 гр.), Косменюк Аліна Віталіївна (42 гр.).

З метою пропагування грамотності, підтримки та розвитку державної мови, виховання високої мовної культури, 8 листопада, напередодні Дня української писемності та мови, Українським радіо проводився ХІХ Всеукраїнський радіодиктант національної єдності, присвячений 95-річчю Українського радіо.

У написанні Всеукраїнського диктанту національної єдності взяли участь
185 студентів педколеджу.