Великдень – найбільше православне свято, яке символізує торжество віри, перемогу над гріхом та смертю, початок нового життя. Цей день має багаті традиції і символи.

З Великоднем пов’язана значна кількість народних повір’їв, прикмет і обрядів. Одна із таких традицій – це фарбування яєць.

Складно уявити світле свято Великодня без його головного символу – писанки. Звичай розмальовувати яйця різними химерними малюнками існує у багатьох країнах, але в Україні це мистецтво дістало широкого розмаїття технік й навіть стало частиною культурного коду нашої нації.

Найдавніші знайдені в Україні яйця були виготовлені з глини й датувались приблизно ХІІ – ХІІІ століттями. Ці перші писанки відшукали під час археологічних розкопок у Крилосі та у Жидачеві. Усередині артефактів були чарівні візерунки – змійкоподібні знаки та витиснуті образи рослин. Наші предки вірили, що у яйці є душа, тож клали у нього маленьку кульку-камінчик, яка її уособлювала.

Яйце – давній символ, який існував ще задовго до християнства. Якщо вірити міфам, то весь світ народився з яйця. Окрім того, яйце – це символ сонця, родючості та життя.