Війна нікого не залишає осторонь, і те, що ми нині у відносному тилу, не значить, що ми у безпеці. Цілями ворога часто стають навчальні заклади: з 24.02.2022 року 3156 закладів освіти постраждали від бомбардувань, з них 11- у Черкаській області. А нещодавнім обстрілам були піддані приміщення професійного ліцею та гуртожитку у Ржищеві на Київщині, і як наслідок, – значні людські жертви, тільки підкреслює те, що, на жаль, наразі ми ніде не можемо бути у безпеці.

Тому нагальною необхідністю є навчання основ домедичної підготовки щонайбільшої кількості наших громадян, щоб люди, які стали свідками або безпосередніми учасниками бойових дій чи навіть нещасних випадків, могли надати першу невідкладну допомогу як собі, так й іншим з тим, щоб людина з найменшими втратами дочекалась лікарської допомоги. Бо іноді рахунок іде на хвилини, а допомога, навіть невідкладна, не завжди поруч.

Саме тому адміністрація педагогічного коледжу організувала та провела навчання працівників за Протоколом  M.A.R.C.H – це алгоритм дій та надання домедичної допомоги в бойових умовах, що застосовується у країнах НАТО, та враховує реалії бойових дій в Україні.

Андрій Стешенко та Аліна Пустильник – інстуктори з тактичної медицини від навчального центру СпецАеро, який займається аеророзвідкою та управлінням дронами. З початку війни вони входили до складу Мобільно-Тренувальної групи Позаштатного Центру Тактичної медицини при командуванні ЗСУ та навчали бійців на полігонах та військових частинах тактичній медицині за протоколом TCCC ASM (Tactical Combat Casualty Care, All Service Members). Зараз ці інструктори виїжджають на групові заняття для цивільних громадян за запитом.

Отже, навчання провели сертифіковані інструктори, які основною метою ставили практичні заняття з відпрацювання різних ситуацій, що можуть виникнути під час уражень  будь-якою зброєю. Цілий день ми напрацьовували навики, як зупиняти критичну кровотечу, робити тампонаду, накладати давлячі пов’язки, поводитися з пораненнями грудної клітини, станами пневмотораксу та початковими стадіями гіповолемічного шоку. Вивчали найефективніші методи евакуації постраждалого з небезпечної зони, як її облаштувати під час очікування допомоги – і все це відповідно до міжнародних норм, які довели свою цінність на практиці. Усі отримали ще багато як теоретичних  знань, так і практичних навиків, що можуть стати у нагоді й у мирному житті, бо від нещасних випадків, на жаль, ніхто не застрахований.

Двоє наших працівників пройшли додаткове навчання та тепер мають змогу самі здійснювати навчання студентів основ домедичної допомоги.